środa, 10 października 2018

Według przepisu Babci - robimy fafernuchy

10 października 2018 roku w Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Wachu, dzieci pod opieką pani Laury Bziukiewicz robiły smakołyki kuchni kurpiowskiej - fafernuchy.
Kuchnia kurpiowska słynie z prostoty i naturalności. Jej znakiem rozpoznawczym są bardzo wyraźne i ostre smaki, które odnaleźć można także w… tradycyjnych ciasteczkach - fafernuchach! Umiejętność wypieku tego przysmaku jest pielęgnowana i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ich nazwa pochodzi od niemieckiego słowa, oznaczającego pieprz. Mimo że połączenie słodkiej marchwi z czarnym pieprzem może wydawać się kontrowersyjne, przyprawa stanowi doskonałe uzupełnienie smaku ciasteczek. Zrobione dla bliskich ot tak... prosto z serca są zawsze miłą kulinarną niespodzianką.
Składniki:
300g ugotowanej marchwi, 300g mąki żytniej, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, aromat waniliowy lub 1,5 łyżeczki cynamonu, odrobina soli, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Obrać ugotowaną marchew ze skórki i utrzeć na miazgę. Dodać cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy oraz mąkę i wyrobić ciasto. Uformować wałki. Pokroić na ukos, jak kopytka. Włożyć na blachę i piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni, do czasu aż się zarumienią. Wyjąć i poczekać do wystygnięcia. Życzymy smacznego!

Dla dzieci uczestniczących w warsztatach kulinarnych, samodzielne wykonywanie farernuchów było wspaniałym przeżyciem. Każdy zabrał przysmaki ze sobą. Mamy nadzieję, że rodzice byli dumni z wypieków swoich dzieci.